Hundar är en del av familjen; vore det inte fantastiskt om du kunde mata dem som en familjemedlem? Det kan du faktiskt göra när det gäller grönsaker.

Att utfodra med grönsaker är ett utmärkt sätt att hålla din hund frisk och samtidigt minska kostnaderna och extra resor till affären för att köpa djurfoder.

Precis som vi behöver hundar en mängd olika ekologiska livsmedel och näringsämnen för att må bra av en balanserad kost. Grönsaker är rika på fibrer, mineraler, antioxidanter, enzymer och fytonäringsämnen som inte finns i kött. Det är viktigt att utfodra din hund med olika sorters grönsaker, eftersom varje typ erbjuder sitt eget utbud av näringsämnen.

Hur man förbereder grönsaker för hundar

Sättet du förbereder grönsakerna på är lika viktigt som själva grönsakerna – hugg dem tillräckligt små så att din hund inte kan kvävas. För optimala fördelar ska grönsakerna pureras – se nedan.

Grönsaker är ett utmärkt mellanmål eller godis så länge din hund inte har problem med att smälta dem. Här är några enkla förberedelsemetoder:

Blanchering

Att snabbt sänka ner grönsakerna i kokande varmt vatten och sedan i mycket kallt vatten, även känt som blanchering, är ett utmärkt alternativ för att förbereda grönsaker. Blanchering rensar grönsakernas yta från smuts och behåller både vitaminer och smak. Det är också ett hälsosamt alternativ för människor eftersom ingen matolja behövs. För mer information om olika typer av blanchering, kolla in dessa instruktioner.

Ångkokning

Ånga är en utmärkt metod för tillagning av grönsaker som inte kräver att de sänks ner i kokande vatten. Ångkokning kokar grönsakerna genom, samtidigt som den ljusa färgen och smaken samt mycket av näringsinnehållet bevaras.

Använd de här enkla instruktionerna för att få hjälp med att ångkoka dina grönsaker på rätt sätt.

Göra puré

För att få maximal nytta och smältbarhet kan grönsaker blandas till en rå puré. Vissa grönsaker, t.ex. selleri och spenat, behöver inte kokas innan de blandas. Rotfrukter som morötter och sötpotatis bör blancheras eller ångas för att det ska vara möjligt att mixa. Att purera grönsakerna bryter ner cellväggarna i växtmaterialet, vilket gör dem lättare för hundar att smälta. Blanda gärna i en hel del kött i måltiden vid sidan om purén av grönsakerna. För även om de kan äta grönsaker och mår bra av det så är det i grunden köttätare.

Att frysa in

Att laga grönsaker i stora partier och förvara dem i frysen är ett bra sätt att spara tid och ansträngning. När du har mosat grönsakerna lägger du dem i en iskuberbricka och tar bara en kub när du har bråttom! Enkelt och hälsosamt.

Tips: Även om grönsaker är bra för ditt husdjur bör du hålla grönsaksinnehållet på mindre än 25 procent av din hunds kost. Alla våra recept innehåller till exempel mindre än 15 procent. För mycket grönsaker kan skapa problem, till exempel negativ förändring av tarmfloran eller ökad alkalinitet, vilket skulle kunna orsaka njurproblem. När det gäller hälsosam kost är måttlighet och balans nyckeln.

Hundvänliga grönsaker

Nu är du redo att börja laga mat! Nästa gång du är i affären kan du prova att köpa dessa 10 hundvänliga grönsaker för att mata både din familj och ditt husdjur:

1. Grönkål

kan hundar äta grönkål

Grönkål är grönsak som är laddat med alla möjliga nyttigheter. Det går utmärkt att mata din hund med grönkål så länge den gillar det.

Fördelar: Grönkålens nyckelvitaminer som K, A och järn ger benhälsa, korrekt syn och immunfunktion, fosterutveckling och energiomsättning.

2. Spenat

spenat

Spenat är en annat grönsak som gör sig rätt för namnet “grön”sak. Det har massor med nyttiga näringsämnen.

Fördelar: Spenat innehåller kalium, magnesium och vitaminerna B6, B9 och E. Det innehåller också stora mängder karotenoider, vitamin C, vitamin K, folsyra, järn och kalcium.

3. Morötter

morötter

Morötter gillar många hundar och det är fritt fram att mata din hund med denna grönsak.

Fördelar: Morötter innehåller vitamin A från betakaroten), biotin, vitamin K, kalium och vitamin B6.

4. Gröna bönor

gröna bönor

Hundar kan äta gröna bönor.

Fördelar: Gröna bönor är fulla av viktiga vitaminer och mineraler, till exempel järn, kalcium och vitaminerna B6, A, C och K. Gröna bönor är också kalorisnåla och rika på fibrer, vilket kan hjälpa hundar att känna sig mätta.

4. Broccoli

broccoli

Broccoli är min favoritgrönsak och det är även populär bland många hundar. Den är rejält uppbyggd i konsistensen och ger därför en bra mättnadskänsla.

Fördelar: Broccoli innehåller ett stort antal vitaminer, bland annat K-vitamin, C-vitamin och kalium, som förbättrar bentätheten, bekämpar sjukdomar och förbättrar hjärthälsan hos hundar.

5. Betor

betor kan hundar äta utan  problem

Betor finns i många olika färger. Rödbetor, gulbetor, polkabetor osv. Alla går bra.

Fördelar: Betor ger C-vitamin, fibrer, folat, mangan och kalium. Dessa näringsämnen hjälper din hunds matsmältning och immunförsvar och stöder en hälsosam hud och päls

6. Selleri

selleri

En kalorisnål grönsak som fått mycket uppmärksamhet hälsointresserade på sistone. Hundar kan äta selleri.

Fördelar med selleri: Selleri erbjuder många vitaminer, bland annat A och C, som är antioxidanter som hjälper till att hålla din hund ung och frisk

7. Gurka

Gurka kan du ge till hunden

Det går utmärkt att mata din hund med gurkan från de överblivna resterna i kvällens sallad.

Fördelar: Gurkor har massor av fytonäringsämnen och antioxidanter som ger din hund antiinflammatoriska fördelar.

8. Sötpotatis

sötpotatis röd

Sötpotatis är väldigt matigt och är lätt att tillaga. Den kan förtäras av hundar och är nyttiga för dem.

Fördelar: Sötpotatis är bra för matsmältningshälsan eftersom de är fiberrika. De innehåller vitamin B6, vitamin C och mangan, plus att de är rika på antioxidanten betakaroten.

9. Myskpumpa

myskpumpa i olika storlekar

Dessa pumpor kan hundar äta.
Fördelar: Det är en bra idé för hundens immunförsvar, syn och kardiovaskulära funktion.

10. Frukter

hundar kan äta äpple och andra frukter

Det finns många frukter att välja på och det höga sockerinnehållet brukar göra frukter som till exempel äpple mycket uppskattat bland hundar. Då den här artikeln inriktar sig på grönsaker går vi inte in mer än så på ämnet.

Om du vill läsa mer om vilka frukter som hundar kan äta rekommenderar jag dig att läsa mer på husdjursprylar.se via länken ovan.

Giftiga frukter och grönsaker för hundar

Några frukter och grönsaker kan, även om de är bra för människor, vara giftiga för ditt husdjur. Undvik att ge din hund någon av dessa:

1. Vindruvor, russin och vinbär

vindruvor är giftigt för hundar

Även ett fåtal av dessa frukter kan orsaka allvarliga njurskador hos din hund. Håll druvorna långt borta.

2.Aromatiska växter som lök, vitlök och gräslök.

hundar ska inte äta lök

Dessa kan ställa till det för din hunds blodkroppar, vilket kan orsaka låga järnnivåer och skada njurarna.

3. Persimoner, persikor, plommon, aprikoser och körsbär.

ge inte hundar persika eller liknande frukter

Fröna i persimoner kan orsaka inflammation i tunntarmen om din hund äter dem. På samma sätt innehåller fröna eller kärnorna i persikor, plommon, aprikoser och körsbär cyanid, som är giftigt för både människor och hundar.

Observera: Själva fruktköttet är inte skadligt så länge det inte innehåller några giftiga kärnor (se ovan). Om du bestämmer dig för att skära bitar av frukten till din hund ska det gå bra.

4. Svampar i skogen

Köpt svamp går bra för hundar att äta, men undvik att utfodra med vilda svampar eftersom de kan vara giftiga. För svampar gäller samma för hundar som för oss människor.

Om din hund har ätit en giftig svamp kan den börja uppvisa symtom som väsande andning, kräkningar, diarré och förändringar i hjärtrytmen. I värsta fall kan intag av giftiga svampar orsaka organsvikt, kramper och koma hos hundar.

Ge inte hunden giftiga svampar

5. Rabarber

rabarber ska hundar inte äta

Rabarber innehåller också oxalater, och intag av denna typ av växt kan orsaka problem med ditt husdjurs nervsystem, matsmältningssystem och njurar. Rabarber kan också minska kalciumet hos din hund, vilket kan orsaka njursvikt och andra hälsoproblem.

Om din hund har ätit något av dessa livsmedel ska du omedelbart ta den till veterinären eller akutkliniken.

Du kanske också gillar …

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *