Det bästa är att valpsäkra ditt hem innan valpen flyttar in. Du får tänka på att en valp är ett barn som ska testa allting. Med skillnaden att en valp faktiskt kan förflytta sig själv och behöver inte hjälp med allting. Vi människor kan inte göra så mycket det första året egentligen och föräldrar behöver inte vara oroliga för att barnet ska göra något mot omgivningen.

Annat är det med en valp som redan från födseln i stort sett kan göra skada på ditt hem om du inte säkrar det. Det gäller både att säkra så att valpen inte tar sönder något men också såklart för att valpen inte ska skada sig. För att valpen ska vara säker ska vi prata om några tips för att göra omgivningen säker.

Valpsäkra hemmet när valp tuggar på allt i hemmet

En valp är nyfiken av naturen och kommer vara det ett tag. Ett ganska bra tag för att vara ärlig. Det kan vara den roligaste tiden i en hundägares liv dock. Du kommer att prata om din valp på samma sätt som du hade pratat om ett barn. För att skydda hemmet och din valp så bör du bland annat göra följande i hemmet:

  • Ta bort alla giftiga växter i valphöjd om du har några sådana. Det gäller också kaktusar. Räkna med at valpen kommer att vara nyfiken och lukta och försöka smaka på allt som den kommer åt.
  • Ta bort mattor som du inte vill ska skadas. Återigen tänk på att valpen kommer att tugga på allt den kommer åt. När du ska lära din valp att sluta tugga på saker så finns det ett par saker du kan göra. jag skriver mer om det längre ner på sidan.
  • Stäng toalocket! Det kan vara så att du har fått en hund som gillar att dricka ur toan. Det är ofräscht och kan också ge upphov till sjukdomar hos hunden.
  • Se till att barnsäkra luckor i valpnivå. Sätt barnsäkra lås på luckor som du inte vill att valpen ska kunna öppna. Det fungerar lika bra till valp som människa.

Få valpen att sluta bita på saker

När du är trött på att valpen har tagit sönder X antal mattor och andra möbler så kommer du vilja lära den att sluta bita på allting. Här kommer tre handfasta tips som du kan använda dig för att du ska lära din valp att inte bita på allting i sin närhet.

1. Köp någon leksak som valpen får tugga på.

Det kommer att vara svårt att få valpen att sluta tugga på allting. Det är återigen som ett barn, det stoppar allting i munnen. Barn vill stoppa allt i munnen och det är antagligen för att testa sig fram och det är samma med valpar. De kommer att försöka bita på allt och det kommer vara dina möbler, kläder, elkontakter, krukväxter och så vidare. Köp därför något som din valp får tugga på och som du inte blir arg på om hunden tar sönder. Det finns massvis av roliga leksaker som din valp kan få.

2. Undvika att höja rösten för mycket mot valpen

När valpen trots allt biter på något som du inte vill att den ska bita på så ska du försöka undvika att skrika på den. Det kommer inte att hjälpa och du kommer bara förstöra bandet till din hund. Det bästa du kan göra är att försöka omdirigera hunden till en leksak igen. Istället för att bita på soffan så kommer hunden att bita på sin leksak om du visar att det är okej men avbryter varje gång valpen byter på en möbel.

3. Variera leksakerna

Valpar tröttnar fort och därför ska du ha massvis av olika leksaker. Annars finns risken att den kommer att leka lite med en leksak för att snabbt gå vidare till något annat som den inte ska leka och bita i. Du bör också ta ut valpen mycket i början. En valp som är trött när den kommer hem kommer inte att ha lika mycket energi till att bita sönder dina möbler utan den kommer gå och lägga sig för att sova istället. Därför vill du att valpen ska få ut så mycket energi som möjligt utanför hemmet och vara lite lugnare när den väl är hemma. Det är det bästa för husfriden.

Det är krävande att få valpen att sluta tugga

Att fostra en valp är ingen lätt uppgift och kommer sätta både ditt engagemang och tålamod på prov. Det är viktigt att du är konsekvent med valpen när du visar den att det inte är okej att leka och tugga med möbler i hemmet.

Till en början kan det kännas tufft men lägger du ned energi för att fostra valpen i ett tidigt stadie kommer du vara tacksam de kommande 10 åren om inte mer när din bästa vän även är en vän som du inte behöver bli irriterad på!

https://www.purina.se/hundar/skaffa-hund/v%C3%A4lkomna-din-nya-hund/hundsakra-hem-tradgard
https://www.domesticerat.se/bitande-valp-tips/

Du kanske också gillar …

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *