En pudel är en utmärkt ras som fungerar väl i familjer som sällskapshund. Att en hund kostar en del pengar är ingen nyhet och därför är det viktigt att veta vilka utgifter som kommer att uppstå när du skaffar en vovve

Hur mycket kostar en pudel egentligen?

Det finns fyra olika typer av pudlar och det är storleken som avgör. Stor-pudel, Mellanpudel, dvärgpudel och toypudel. Priserna varierar en hel del mellan de olika typerna.

I den här artikeln kan du läsa om inköpspris för olika pudelraser samt alla övriga utgifter du kan komma att vänta dig beroende på vilken typ av pudel du väljer.

Inköpspriser kan variera kanske mycket men vissa hundägare väljer också att kosta på sina hundar mer än andra mer än andra och det gör att spannet för det totala kostnaden under pudels livslängd blir ganska brett.

Inköp av pudel och de olika storlekarna

Den första och sannolikt största kostnaden för dig som hundägare är att göra inköpet av hunden. Beroende på vilken pudelras du väljer kommer priset att variera. En stor och mellanpudel är de billigaste varianterna och kostar just under 20000 kronor medan en dvärg och toypudel kan kosta upp mot 30000 kronor eller mer.

Priser avgörs från vart i landet du köper din pudel till vilken uppfödare och när på året du köper pudeln. Är det hög efterfrågan kan priset stiga en hel del. Under 2020, när många valde att skaffa hund kunde en del pudlar kostar omkring 60000 kronor.

Du kan läsa mer om hur priserna har ökat under pandemin på djurbloggen domesticerat.se, i en mycket hjälpsam artikel om pudel som hundras. Där hittar du också mer läsning om vad en hälsosam pudel kostar att köpa.

Hundfoder, leksaker och nödvändiga tillbehör.

En stor del av kostnaden för att äga en hund är de pengar du måste lägga på nyttigt foder, roliga leksaker och viktiga tillbehör för god skötsel.

Även fast de små pudelraserna är dyrare att köpa kostar de betydligt mindre per månad eftersom de inte äter lika mycket. Priset jämnar alltså ut sig eftersom en stor hund äter mer, behöver rejälare utrustning och beter sig sannolikt mer hårdhänt med leksaker som kan gå sönder.

Hur mycket pengar du behöver lägga på just foder avgörs huvudsakligen av vilket foder du väljer. I vanliga matbutiker finns det klassiskt, massproducerat hundfoder till ett lågt pris. Tyvärr följer kvalitén priset och en hund som blir matad med den typen av foder mår generellt sätt sämre.

Det kan vara värt att investera i någon typ av färskfoder eller spannmålsfritt hundfoder för din vovve hälsa. Men då blir det dyrare för dig.

Övriga stora kostnader som tillkommer kan vara hundburar, bäddar och utrustning för pälsskötsel.

Miniatyrpudel springer snabbt utomhus

Välj en bra försäkring till din pudel

Det är varmt rekommenderat att försäkra sin hund och det gäller även pudlar. En bra försäkring kostar dig inte mer än några hundra kronor i månaden men kan ge dig ett skydd upp till 150.000:- för veterinärvård.

Går du på utställningar med din pudel är det särskilt rekommenderat att du försäkrar din pudel. En hund med meriter från tävlingar, utställningar eller kurser kan få extra skydd genom en livförsäkring som är en rejäl trygghet för dig och din vovve

Tänk på att: En låg självrisk innebär en hög månadspremie och vice versa

Pudelklubben och kurser

Som ägare av en pudel kan du gå med i Svenska Pudelklubben. Det kostar omkring 300:- per år och ger dig en rad förmåner. Bland annat får du tidninge pudelnytt 4 gånger per år, rabatter och förmåner hos deras sponsorer samt rådgivning och hjälp med din pudel i allmänhet.

Pudelklubben är dessutom ett utmärkt sätt att träffa andra pudelägare och knyta kontakter men trevliga människor.

Utöver pudelklubben kan kurser såsom valpkurs, lydnadskurs, utställningskurs och andra typer av lärorik information kosta dig en hel del. 

Hur dyrt det blir varierar men att gå valpkurs (som de flesta gör) kostar bara någon tusenlapp för att få en stabil grund för hundägande i allmänhet.

Hjälp att ta han om hunden

Att ta hand om en pudel är, likt alla hundraser, krävande. Det tar tid och energi men du belönas med en härlig bästa vän och det är just därför det är värt det!

Är du ofta upptagen eller spenderar mycket tid resande är det bra om någon vän eller familjemedlem kan hjälpa dig att ta hand om hunden. Finns inte den möjligheten är det viktigt att du är beredd på de kostnader som kan uppstå.

Hunddagis, dagmatte och hundrastning är alla olika lösningar för upptagna hundägare som hjälper dig att ta hand om din pudel i olika utsträckningar.

Hundrastning är den billigaste lösningen och kostar från 50 kronor per tillfälle. Priset varierar utifrån var i landet du bor och hur många andra hundar som rastas samtidigt. Perfekt för dig som jobbar hemifrån men som inte har tid att gå på en promenad med hunden.

Dagmatte är en bra lösning om du inte vill eller kan lämna hunden ensam i hemmet under dagen. På morgonen lämnar du, eller får hunden upphämtad av dagmatten som umgås med, och rastar hunden under hela dagen. På kvällen får du tillbaka din vovve och ni kan mysa och leka nu när du äntligen har tid.

En dagmatte kostar omkring 2000:- per månad och kan därför bli dyrt om du behöver hjälp under flera år.

Slutligen finns hunddagis och hundpensionat. Här kan du lämna in din pudel under ett par dagar om du ofta reser bort eller helt enkelt inte har tid att sköta hunden. Det finns olika lösningar beroende på när du behöver tid från din hund men generellt sett kan man säga att ett hunddagis för pudlar kostar omkring 6000:- per månad förutsatt att du lämnar hunden där regelbundet.

Sök runt i ditt område och hitta den bästa lösningen för dig.

Avslutande tankar och tips för att hålla ned priset när du skaffar pudel

Totalt sett för hela pudeln liv bör du räkna med minst 200.000 kronor. Det kan låta dyrt men utspritt över hela hundens liv, säg 12 år (små pudlar lever ofta längre) blir det inte allt för dyrt med tanke på den härliga kärleken som kommer med att äga hund.

Ditt val av pudelstorlek bör inte avgöras utifrån pris. Välj helt enkelt den typ av pudel som du är mest intresserad av. Det är rekommenderat att välja foder av hög kvalité även om priset kan bli högt. Det är bättre att spara in pengar på en begagnad hundbur eller genom att kolla runt hos bekanta som har haft hundar men som inte längre behöver sina leksaker.

Lycka till med din pudel!

Du kanske också gillar …

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.