hur mycket hundmat per dag

En hund ska äta minst tre gånger om dagen för att må så bra som möjligt. Men hur många gånger om dagen din hund ska äta beror självklart också på vilket foder du ger din hund.

I Sverige är väldigt många människor hundägare och hundar behöver, precis som oss människor, mat för att överleva och må bra. Men hur ofta ska en hund egentligen äta om dagen och hur stora portioner behöver hunden? Detta kommer du att få svar på om du fortsätter att läsa denna artikel.

Så mycket ska din hund äta varje dag

Hur mycket din hund ska äta per dag är väldigt svårt att svara på eftersom det beror helt på vilken ras du har, om hunden är sjuk, hur mycket hunden väger och hur gammal hunden är. Men det flesta hundar som är vuxna och friska behöver äta mat minst tre gånger om dagen.

Utfodringsguide

Hur mycket mat din hund behöver få i sig per dag beror också på vilket foder du ger till din hund. Vissa foder behöver hunden äta mer av och vissa foder kan hunden äta mindre av. Ett väldigt bra tips är att läsa utfodringsguiden som finns på foderpåsen för att se hur mycket din hund behöver av just de fodret. Du kan även läsa på utfodringsguiden vilken mängd foder du ska ge åt gången.

Hundar som inte äter speciellt mycket

Vissa hundar har inte så stor aptit när det kommer till mat, men det finns några saker du kan göra för att din hund ska vilja äta mer.

Ha rutiner

Rutiner är väldigt viktigt för både människor och hundar. Det kan vara bra att ge maten samma tider varje dag, en gång på morgonen, en gång på dagen och en gång på kvällen minst.

Låt inte mat stå framme hela tiden

Om din hund har svårt att få i sig tillräckligt med mat är det bra att inte låta maten stå framme. Om du ger fodret vid speciella tider varje dag och plockar bort matskålen när hunden ätit upp kommer din hund hinna bli hungrig och vilja äta när maten serveras nästa gång. Om maten står framme hela tiden kommer din hund bara att småäta och äter aldrig riktigt upp en hel skål med mat.

Aktivera din hund

Din hund behöver aktivering. Om hunden har svårt för att äta kan du prova att aktivera den mera. När din hund får mycket aktivering behöver den också energi och känner att den behöver äta.

Så många gånger om dagen ska din valp äta

Valpar behöver äta betydligt fler gånger om dagen än en vuxen hund, men det är viktigt att du inte ger valpen för mycket mat åt gången. Läs därför på utfodringsguiden på foderpåsen för att se hur mycket foder din valp ska äta åt gången.

Frågor och svar om hundens kost

Nu har vi gått igenom en del om hur ofta en hund ska äta och hur mycket hunden ska äta per dag. Du har säkert en massa frågor och funderingar, därför kommer vi nu att svara på de frågor och funderingar som du kan tänkas ha.

Hur ofta ska en hund med känslig mage äta?

Vissa hundar föds med känslig mage, vilket innebär att de inte kan äta vilket foder som helst utan behöver specialkost. Även fast din hund äter specialkost ska den få mat minst tre gånger om dagen, du kan också läsa på utfodringsguiden på foderpåsen för att se hur mycket din hund behöver av fodret.

Hur ofta ska en gammal hund äta?

En gammal men frisk hund behöver äta lika mycket som en yngre hund, ibland kan dock de äldre hundarna behöva äta mer.

Sammanfattning

Det är svårt att säga exakt hur mycket din hund ska äta per dag eftersom det beror helt på hur gammal hunden är, vilken ras det är, vilket foder du ger och om hunden är frisk, men en hund bör normalt äta minst tre gånger om dagen för att må bra. Ett bra tips är att läsa på utfodringsguiden på foderpåsen för att se hur mycket av fodret du ska ge till din hund varje dag, tänk också på att det är viktigt med rutiner.

Källor

www.bozita.se/hundfoder/nutrition-och-kost/vad-och-hur-mycket-ska-en-hund-ata-per-dag
www.royalcanin.com/se/dogs/health-and-wellbeing/a-guide-to-changing-your-dogs-food

Du kanske också gillar …

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.