Vett och förnuft

Använd ett foder som är anpassat till den ras din hund har och till valp eller ung hund.
Titta på viktanvisningarna och utgå från dem.
Alla valpar är olika, men valpen behöver mat flera gånger per dag då den har en alldeles ny matsmältningsprocess. Dela alltså upp den angivna dagsvikten i flera portioner.

Börja med fyra gånger per dag

Många tycker det är bra att börja med fyra gånger per dag, för att se hur valpen äter – äter den upp allt varje gång? Om det är så bör du hålla koll så den inte behöver mer och blir för tunn eller det motsatta.
En tumregel för hur en välnärd valp ska kännas är att revbenen inte ska synas men kännas.

Om valpen inte äter upp allt kan den få för mycket i skålen, men prova först att ställa undan matskålen mellan målen så den inte kan gå och småäta. På det viset ser du bättre vad hunden behöver. Eller i vissa fall: vad hunden vill ha!

Börja därför med mat fyra gånger per dag för din lilla guldklimp. Ge gärna i samband med din egen måltid så får ni bra rutiner från början och äter samtidigt.
Märker du att din valp inte är så intresserad av den mat du bestämt att den ska äta så kan du prova att ställa undan maten om den inte äter direkt.
Då kan den börja undra och inse att det är bäst att äta när du ställer ner den till valpen nästa gång.

Vilket foder?

Torrfoder innehåller ofta allt en valp behöver och dessutom får tänder och käkar träna på ett bra sätt med torrfoder.
En variant på det är att blötlägga torrfodret och se till att valpen får tugga på ben istället. Det brukar dessutom vara väldigt populärt hos de små raringarna!
Läs på förpackningen.

Efter några månader hos dig är det dags att dra ner till tre och så småningom två måltider per dag. Du och din valp hittar säkert vad som känns bäst för er båda tillsammans men om det är en hund med väldigt god aptit så får du se på valpen om den börjar bli för tung och dra ner på mängden mat, oavsett om du gör det genom att ge färre måltider eller mindre mängd varje gång.

Hitta rätt tillsammans

Jobba ihop med din valp.
Valpar kan ha känsliga magar så börja med fyra måltider per dag och följ valpens utveckling.
Visar valpen tecken på magsmärtor eller att den spyr eller så mer än ett par gånger vid förändrade portioner så behöver den nog inte riktigt så mycket varje gång utan gå tillbaka till fyra gånger någon vecka till eller se om doseringen ska vara mindre än den du använder.

Stor vovve

Då hunden börjar bli upp mot ett år går du med fördel ned till två måltider per dag.
Håll koll på vad som händer vid omställningen och justera eventuella mängder. Många hundar får mat två gånger om dagen hela livet, medan andra får det endast en gång per dygn med hela dygnsransoneringen på en gång.

Sammanfattning

1: välj foder. Titta på betyg och innehållsförteckning. Välj en som passar din ras.
2: börja med mat fyra ggr per dag. Minska vid 4-6 månader till 3 ggr och kolla att hunden mår bra av det. Den totala doseringen delas upp i fyra respektive tre omgångar. Hunden ska idealt gå upp lagom fort och jämt.
3: vid 10-12 månader, gå ner till två gånger per dag. Den totala doseringen delas upp i två omgångar.
Kontrollera alltid med veterinär om du känner dig osäker.
När valpen går över till vuxenhundmat så gör det gradvis genom att blanda i mer och mer av det nya fodret.
Om hunden inte äter inom en kvart så ställ undan matskålen och servera nästa gång du vill att den ska äta. Det är bra för framtiden om ni hittar en bra rytm för måltider. Många vill att hunden ska äta samtidigt som familjen så att både hunden och familjen får äta i fred.
Vattenskålen ska alltid innehålla fräscht vatten och vara väl fylld.

Du kanske också gillar …

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *