En av de viktigaste sakerna som nya hundägare till valpar måste tänka på är när det är dags att byta till vuxenfoder. En grundregel är att du byter från valpfoder till vuxenfoder när hunden har uppnått sin fulla vuxenvikt. Men i själva verket är svaret på frågan komplicerad eftersom det beror på vilken hundras du har. Till exempel blir mindre hundraser fullvuxna redan innan ett år medan det kan ta upp till två år för stora raser.

Upprepa inte samma misstag som andra hundägare

Till en följd av att tiden skiljer sig beroende på vilken hundras du har så gör många nya hundägare misstaget att byta fodret för snabbt. Vilket riskerar att negativt påverka hundens hälsa och välmående. Därför är det av allra största vikt att du följer de generella tipsen som finns. Men oroa dig inte! I den här korta artikeln har vi sammanfattat all viktig information som du behöver veta gällande valpfoder till din hund.

Allt du behöver veta om valpfoder

Den främsta anledningen till varför hundvalpar bör äta valpfoder är att fodret är anpassat för dess växande fas i livet. Först och främst har valpfoder mer näringsämnen än vuxenfoder. Valpfodren är bland annat packade extra med energi, protein, fosfor och kalcium. Utöver det är mängden av mineraler och vitaminer i en lämplig mängd så att valpen inte får problem med matsmältningen. För det andra är fodret mindre i storlek eftersom hunden inte har så stor plats i magen. Om du byter till vuxenfoder allt för tidigt kan din valp få missbildningar i både leder och skelett.

Hur mycket mängd och hur regelbundet ska du mata valpen?

De flesta foderpåsar har en tydlig utfodringstabell som hjälper dig att beräkna hur mycket valpen ska äta. Några faktorer som påverkar mängden av mat är valpens nuvarande vikt, hur aktiv den är i dagliga livet och dess uppskattade vikt som fullvuxen. Men utöver det behöver du vara uppmärksam på valpens hull och justera mängden allt eftersom att valpen är antingen för mager eller rund.

Däremot är det bäst att dela upp valpens mat över ett antal mindre måltider under dagen. Genom att dela upp det på 4-5 tillfällen ser du till att valpen får tillräckligt med energi och förebygger problem med matsmältningen.

Vad kan du göra om valpen äter för lite?

Det är ett vanligt förekommande problem att valpen inte äter mycket de första dagarna så få inte panik. Bland annat kan det handla om att valpen är rädd, saknar sina syskon och sin mamma eller att de inte har vant sig till valpfodret.

Det allra viktigaste är att skapa fasta matrutiner för valpen. Du kan skapa dessa matrutiner genom att ställa ned maten på golvet när det är matdags och vänta några minuter. Om valpen inte äter så kan du ta bort maten och göra om proceduren efter några timmar. Vanligtvis får valpen tillbaka sin aptit efter ett antal försök.

När är det dags att byta till vuxenfoder?

I de allra flesta fallen beror det helt på vilken hundras du har. En förklaring är att mindre hundraser blir snabbare fullvuxna än stora raser. Men en rekommendation är att bytet ska ske när hunden har uppnått sin vuxenvikt. Det här är en guide som ger dig en ungefärlig indikation när det är dags att byta till vuxenfoder:

  • Dvärghundar, små och medelstora raser såsom chihuahua blir fullvuxna mellan 9-12 månader.
  • Stora raset såsom retriver och labradorer är fullvuxna vid 12-15 månader.
  • Väldigt stora raser till exempel newfoundland och grand danois är fullvuxna vid 18-24 månader.

Men det är viktigt att uppmärksamma att den <a href=”https://www.skk.se/sv/kopahund/din-valp-och-unghund/utfodring/”>svenska kennelklubben</a> rekommenderar alla hundägare att rådfråga uppfödaren eftersom de besitter erfarenhet av den egna rasen och kan ge dig de bästa råden. Om uppfödaren mot förmodan inte kan hjälpa dig, kan du även rådfråga din veterinär.

Så här byter du till vuxenfoder

Det är viktigt att övergången till vuxenfoder sker gradvis för att undvika att hunden får problem med sin mage. Ett vanligt förekommande misstag är att hundägare byter över till det nya fodret för snabbt vilket gör att hundens matsmältningsapparat inte hinner vänja sig. Det allra bästa sättet är att ge fodret tillsammans med det gamla och sedan gradvis öka andelen vuxenfoder under en period på 14-28 dagar.

Referenser:

https://www.skk.se/sv/kopahund/din-valp-och-unghund/utfodring/
https://www.agria.se/hund/artiklar/valp/valpskola-fredrik-steen/den-forsta-tiden-med-valp/
https://www.modernadjurforsakringar.se/fakta-hundar/valja-valpfoder/

Du kanske också gillar …

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *