hund och tik innan valpen blir unghund

Valpar är bland det mysigaste som finns. Valpar är söta, gosiga och får de flesta av oss att bli väldigt glada.

Samtidigt kan de vara fruktansvärt jobbiga då de har mycket energi och gärna leker med allt de hittar. Men de flesta som skaffar en valp önskar ändå att den alltid kommer att vara lika liten och söt hela livet.

Trots det måste valpen någon gång växa upp.

En hund räknas ofta som vuxen mellan 2,5-3 års ålder. Men innan det går valpen igenom flera stadier. I denna text ska vi gå igenom de stadier som en valp går igenom innan den räknas som en vuxen hund.

Från valp till hund – Så lång tid tar det

Valpen liv går att dela in i fyra olika stadier. Det är baserat på hundens utveckling och hur den förändras. Både sett till dess fysik och hundens kropp men även dess mentalitet och psykiska förmåga. Nedan ser du de fyra stadierna.

Från att valpen föds till den är redo att träffa ägaren

0-8 veckor

blind och döva hundvalpar mellan 0 och 8 veckors ålder

När valparna föds är de väldigt utsatta.

Alla hundar föds med stängda ögon, alltså blinda. De är även döva under sina första veckor i livet.

Under den första tiden (8 veckor) i valparnas liv lever de med sin mamma hemma hos uppfödaren.

Mycket händer under valpens första 8 veckor i livet.

När de är cirka två veckor börjar valpen se och höra. För uppfödaren är det mycket viktigt att vara uppmärksam vid denna tid då hundar precis som människor kan födas både blinda och döva.

Det är även under denna tid som valpen lär sig att socialisera med andra hundar (sina syskon) och långsamt börjar upptäcka världen runt omkring. Tiken uppfostrar valparna genom att tydligt visa vilka beteenden som är okej och vilka som inte är det.

Mot slutet av dessa veckor börjar valpen äta fast föda istället för att dia från tiken.

Valpen är redo att träffa husse och matte

8 veckor till 6 månader

valp är redo att lämna uppfödare

När valpen är cirka två månader, eller 8-9 veckor, är de flesta valpar mogna för att åka hem till sina nya familjer.

För dig som ägare är det nu dags att börja den långa processen med att få valpen rumsren.

För en valp kan det ta flera månader att bli helt rumsren, för vissa kan det till och med ta längre tid. Ett tips är att ha tidningspapper eller speciella puppy pads inne som valpen kan uträtta sina behov på.

Enligt hundtränaren Fredrik Steen ska man berömma mycket när hunden gör ifrån sig ute men absolut inte skälla ut hunden när den kissar sig inne.

När valpen är cirka 4 månader börjar den att tappa sina valptänder.

Det kliar mycket i munnen på valpen och det är nu den kan börja tugga sönder skor eller andra saker i hemmet. Det gör den för att få det att sluta klia. Införskaffa en speciell tuggleksak till valpen som den får tugga på. Då skyddar du dina skor.

Tänk också på att socialisera valpen så mycket du kan under denna tid. Tillbringa tid i många olika miljöer och försök att träffa andra hundar. Det kan också vara bra att låta hunden hälsa på så många människor som möjligt så att den känner sig trygg med fler människor än bara med dig och din familj.

Ju mer man socialiserar hunden under denna tid desto tryggare blir den.

Tänk även på att börja träna med din valp, även om det är tidigt. Den lär sig väldigt snabbt och det är bra att lära in viktiga kommandon som kom, sitt och stanna under denna tid.

Valpen närmar sig vuxen, men först blir den tonåring.

6 månader till 2 år (Spökåldern)

hundvalp i spökåldern innan den blir vuxen

Precis som vi människor blir valpen en tonåring, även om deras ålder inte slutar men “ton”

Den får liknande beteenden som mänskliga tonåringar får.

Enligt Svenska Kennelklubben blir valpen könsmogen och den kan upplevas ganska olydig under denna period. Något som är naturligt och kommer att gå över.

Det är viktigt för dig som ägare att fortsätta träna din hund för att få en välbalanserad och uppfostrad vovve i framtiden.

Det är under denna tid som hunden kan utveckla jakt eller vaktbeteenden, beroende på ras.

Hunden kan även uppvisa rädslor eller andra beteenden som den aldrig visat förut. Hunden kan helt plötsligt börja skälla även fast ingen kommer på besök. Det kallas i folkmun för spökåldern och kommer också att gå över.

Hunden är nu vuxen unghund istället för valp.

När hunden fyllt 2,5-3 år anses den vara vuxen.

fullvuxen hund som är fullt utvecklad och inte längre en valp

Hunden har vuxit färdigt och dess personlighet är nu fullt utvecklad. Nu kan du på allvar påbörja hundsporter och andra roliga aktiviteter med hunden om så önskas.

Det är viktigt att du fortsatt visar kärlek och omvårdnad för hunden – Men tänk på att det är du som är “flockens” ledare, även när hunden har blivit vuxen.

Du kanske också gillar …

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.