Finns det allergivänliga hundar?

Det kortfattade svaret på frågan är: Nja. Men ett positivt sådant.
Många är de människor som önskat en hund nästan mer än något annat. En fyrbent liten lojal vän, som alltid finns där som sällskap, och drar med sin ägare ut på nya äventyr varje dag. Men så har de en pälsdjursallergi mot sig, som sorgligt nog stått i vägen för deras längtan. En fisk i akvarium kan ju tyvärr inte fylla samma behov som en kompis med viftande svans. Det finns dock en möjlig lösning på problemet; fortsätt läsa och låt din barndomsdröm slå in!

Labradoodle

En hundras som dykt upp på senare år och fullkomligt tagit världens hundälskare med storm är labradoodlen. Som namnet antyder så är labradoodles en blandning mellan labrador och pudel: en utmärkt kombination av två underbara raser. Lurviga, gulliga och barnkära, passar många olika familjer och människor. Pälsen är mjuk och fluffig, finns inget bättre än att ha sällskap av en sån här lurvig, fyrbent vän.

Pudel

Pudlar har ett robust och lockigt hår. Trots detta är deras päls hypoallergen och fäller väldigt lite eller ingenting. Det är INTE normalt att en frisk pudel fäller hår. När du borstar bort tovor av kan de hända att lite hår lossnar men du kommer inte hitta hår runt om i hemmet när du äger en pudel. Pudlar byter sin päls ungefär som människor byter sitt hår och har inga uttalade fällperioder mer än när de är i “tovåldern”. Det vill säga perioden då de byter valppälsen mot vuxenpäls.

Lagotto romagnolo

Lagotton är en annan underbar, fluffig och allergivänlig ras som har många fantaster. Blotta åsynen av en lagotto kan få vem som helst att smälta, och till råga på allt är den en aktiv, vänlig och lättlärd hund. Med en lagotto får du en perfekt kompanjon till både promenader, agilityträning eller varför inte sök; lagotton är en grävande tryffelhund!

Irish softcoated wheaten terrier: “softie”

Den som söker en lurvig, allergivänlig hund i helt lagom storlek kan ha hittat rätt med en “softie”. En tuff hund i sockersöt förpackning som trots sin mjuka utsida är självständig men älskar sin ägare. Vad en blivande softieägare bör vara medveten om är att pälsen kräver en del underhåll för att behålla sin underbart mjuka och spänstiga struktur.

Bichon Havanais

Den allergiker som ser fördelarna med en mindre hund kan överväga rasen Bichon Havanais. Denna lilla lättskötta och vänliga hund är en perfekt familjehund eller sällskap för den nyblivne pensionären som vill ha en tillgiven, glad, och lättsam hund som förgyller tillvaron. Pälsvårdsmässigt är hunden mer lättskött än man kan tro, den bör dock kammas och badas regelbundet vilket också är bra ur allergisynpunkt.

Basenji

Basenjin är en speciell ras på många sätt, och dess helt unika egenskaper gör att den älskas av vissa men inte passar riktigt alla. Rasen kommer från Afrika och är en så kallad “urhund”, det tros vara en av de äldsta raserna. Till dem som inte står ut med hundskall ska sägas att rasen är känd för att inte kunna skälla. Istället ger den ifrån sig ett slags joddlande ljud. Pälsen är kort och lätt att sköta om. Rasen beskrivs ofta vara lite kattlik, och till råga på allt så putsar sig basenjis som katter! Med basenjin får du en speciell liten familjemedlem som förhoppningsvis inte framkallar några allergisymtom.

Ingen mirakellösning för alla allergiker

Vad man som blivande hundägare med allergi bör vara medveten om är att det inte finns någon helt allergivänlig hundras. Delvis beror det på individen med allergi: Vissa är känsliga för allergener i saliven, andra för hundar med torr hud eller mjäll. Delvis beror det på själva hundens individuella egenskaper som kan variera till och med mellan en tik och hennes valpar. Funderar du på att skaffa hund som allergiker bör du dels vara beredd på att det kan ge upphov till allergiska besvär även om du väljer en allergivänlig ras, och dels vidta preventiva åtgärder. Det är exempelvis att bada hunden regelbundet, gärna med allergischampo. Det kan också vara en bra idé att bestämma att hunden inte hoppar upp i soffor och sängar.

Lycka till med jakten på en ny, allergivänlig familjemedlem!

Du kanske också gillar …

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *